TS-Laatupalvelu

Herätys! Joko juna meni!

 

Havaintoni on, että jotkut yritykset ovat vaarassa jäädä pois menestyksen junasta. Tiedetään, että tuloskehitys menee huonompaan suuntaan, mutta silti ei olla valmiita tekemään mitään muutoksia. Joskus päivittäisen ”taistelun” keskellä on vaikea huomata, että ammattitaito, tekniikka, markkinointi, kilpailukeinot yms. ovat jäämässä ajastaan jälkeen. Mennään ”hyväksi havaituilla toimintatavoilla” kunnes joku tukijalka pettää tai kilpailija tulee ja putsaa pöydän. Jos kehityssuunta on huono, tunnusta tosiasiat ja toimi heti!  Älä odota ihmettä tai työnnä päätä pensaaseen! Vanhat toimintatavat eivät tuo uusia tuloksia!

 

Valitettavan yleistä on, että kehittäminen aloitetaan vasta siinä vaiheessa kun yritys on jo taloudellisessa ahdingossa. Pakon edessä tehdyt toimenpiteet ovat tuskallisia. Usein joudutaan karsimaan tervettä toimintaa ja heittämään pois jotain hyvää. Joskus herää kysymys, että miksi kehittämistoimenpiteitä ei tehdä silloin kun yritys tekee vielä voittoa? Kannattaa tehostaa toimintaa silloin kun siihen on vielä resursseja. Lähes kaikille yrityksille tulee vaikeita aikoja mutta jos siihen on varauduttu, se ei ehkä koidu yrityksen kohtaloksi.

 

Kuinka sitä kehittämistä sitten tulisi tehdä? Kokemukseni on, että kehitystä saadaan kustannustehokkaasti aikaan ”Jatkuvan parantamisen” periaatteella aina ja joka paikassa. Hyödynnä oman henkilöstön tietotaito. Huolehdi, että jokainen työntekijä pääsee kehittämään omaa työtään jollakin tavalla. Yritysjohdon tehtävä on löytää työkalut ja luoda innostuksen ilmapiiri millä ihmisten potentiaali saadaan suunnattua oikein myös kehittämisessä. Joskus apuna kannattaa käyttää alan asiantuntijoita joilta löytyy testatut työkalut. Seuraavassa muutama lähes ilmainen menetelmä jotka toimivat yrityksen toimialasta riippumatta ja tuottavat varmuudella tulosta; strategiatyöskentely, henkilöstökysely, henkilökohtaiset keskustelut, kehityspalaverit, prosessien kehittäminen, toimenpidelista, asiakaspalautteiden avoin käsittely ja virkistystoiminta.

 

Puhuminen auttaa aina! Kun asiat tehdään näkyviksi, niille on pakko tehdä jotain. Jos ei ole tietoa niin tilalle tulee huhuja. Juicen sanoja lainatakseni ” Jos henki on vahva niin vähäkin työ riittää maailman luomiseen”. Pidä siis huoli, että työpaikkanne yhteishenki on niin vahva, että ihmisten tuottama kehitysenergia on enemmän kuin osiensa summa! Silloin olette mukana menestyksen junassa.

 

Kirjoittaja on yritysten kehittäjä ja laatuvalmentaja.

 

Tuomo Sirniö, TS Laatupalvelu